Actueel

IJsseldal Wonen verduurzaamt 50 woningen in Voorst

18 september 2017

In de omgeving van de Tuinstraat in Voorst voorziet aannemer Nijhuis, in opdracht van IJsseldal Wonen, 50 woningen van isolatie.

Welke werkzaamheden zijn er er?
De vijftig woningen in Voorst  worden voorzien van dak-, bodem- en spouwmuurisolatie. Hiermee wil IJsseldal Wonen deze woningen verduurzamen. De woningen waar het om gaat zijn gebouwd in de jaren 60 en 70. In die tijd was de aandacht voor energiebesparing minimaal. De woningen verliezen dus veel warmte via de gevel, het dak en de vloer. Dit lossen we op door goede isolatie aan te brengen op deze plekken. De warmte blijft hierdoor behouden waardoor er minder energie nodig is. En dat scheelt weer in de portemonnee van de bewoners.

 Wanneer zijn de werkzaamheden?
In de periode van 18 september tot eind november 2017 isoleert IJsseldal Wonen de woningen. Alle bewoners krijgen minimaal een week van tevoren bericht van de aannemer wanneer hun woning aan de beurt is. De aannemer heeft inmiddels al 80 % van de adressen bezocht om tips en adviezen te geven over het leegruimen van de zolder en het eventueel verplaatsen van spullen. De bewoner weet hierdoor ruim voor aanvang van de werkzaamheden, welke voorbereidingen hij of zij moet treffen. Daarnaast weet de aannemer ook hoe hij de woning aantreft en kan hij zijn werkzaamheden daar op afstemmen. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten.

Overlast
Bewoners en buurtbewoners merken uiteraard iets van deze isolatiewerkzaamheden. IJsseldal Wonen heeft er veel aan gedaan om overlast te voorkomen. Materialen worden bijvoorbeeld maar een keer per week aangevuld, zodat er niet constant vrachtwagens door de wijk rijden. De materiaalcontainer en de bouwkeet worden op een grasveld in de buurt neergezet. Afvalcontainers worden zoveel mogelijke geplaatst op parkeerplaatsen. Ook is de uitvoerder dagelijks aanwezig voor als er eventueel vragen zijn. Zo zijn er nog veel meer maatregelen getroffen om het verduurzamen van de woningen zo geruisloos en vlot mogelijk te laten verlopen.

Bewonerswerkgroep
Zeven bewoners hebben zich verenigd in een Bewonerswerkgroep. Zij zijn de ogen en oren in de wijk gedurende het hele project. Bewoners die het moeilijk vinden om spullen te verplaatsen of tegen andere problemen aanlopen, kunnen zich bij deze werkgroep melden. De werkgroep helpt met zoeken naar een oplossing  of neemt contact op met IJsseldal Wonen.