IJsseldal Wonen is in Twello 'een blokje om' gegaan. Vier woningen aan de Nicolaas Maesstraat zijn gesloopt en binnen een paar weken is er een compleet nieuw huizenblok gebouwd. Blokje Om is een aanpak van bouwbedrijf Dura Vermeer voor het vernieuwen van woningen en buurten. De woningen zijn modern en energiezuinig. Half september hebben de bewoners de sleutel van hun nieuwe huis in ontvangst kunnen nemen. Onderaan deze pagina vind je foto's van Blokje Om.

Voorgevel woningen (artist impression)
Voorgevel woningen (artist impression)

De bewoners wonen tijdelijk in een 'wisselwoning'. "Dit zijn woningen of appartementen van IJsseldal Wonen die we tijdelijk leeg hebben laten staan, om dit 'blokje om' mogelijk te maken," vertelt Sonja Honders, woonconsulent bij IJsseldal Wonen. "We hebben de bewoners in alle stappen meegenomen en helpen ze bij praktische zaken. Zo hebben we bijvoorbeeld postbussen aan de bouwhekken geplaatst. Mensen hoeven dan hun adres niet voor een paar weken te wijzigen." Het voordeel van 'blokje om' is dat je gewoon weer op je oude plek komt te wonen. Ook je achtertuin en schuur blijven hetzelfde. Maar je woont daarna wel in een compleet nieuw en energiezuinig huis. Sonja: “De bewoners vinden het best spannend, maar hebben ook wel zin in een compleet nieuwe woning."

In de fabriek worden onderdelen al in elkaar gezet.
In de fabriek worden onderdelen al in elkaar gezet.

Energiezuinig
Willem de Wilde, de projectleider van IJsseldal Wonen, licht toe waarom IJsseldal Wonen dit doet: “Het energiezuinig maken van deze woningen was om technische redenen heel kostbaar. Het slopen ervan en nieuwbouw neerzetten op deze manier, was de beste oplossing. Er ging al een lang traject aan vooraf. Wat voor ons ook een bijkomend voordeel is, is dat de overlast in de wijk kort en minimaal is. Er is geen heel zwaar materieel nodig.” De woningen zijn duurzaam en energiezuinig. De bestaande fundamenten van de woningen worden hergebruikt en de woning is gebaseerd op het meer duurzame en lichtgewicht houtskeletbouw. “Houtskeletbouw is duurzaam vanwege de CO2 opslag.” Ook worden zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst en is de schil, met name de gevel, extra geïsoleerd.

Planning en voortgang

De achtertuin en schuur blijven behouden
De achtertuin en schuur blijven behouden

Week 27

Maandag 27 juni: sleutels inleveren oude woning/plaatsen bouwhekken

Week 28

Maandag 6 juli: voorbereiden en uitvoering asbestsanering

Week 29

Vrijdag 10 juli: start sloop

Week 33

Woensdag 12 aug: plaatsen casco

Week 34

Vrijdag 21 aug: vloeren gestort en kap erop

Week 35

Vrijdag 28 aug: rondleiding voor bewoners en inmeten

Week 37

Maandag 7 sept: behangen, sauzen en bestrating afwerken

Week 38

Maandag 14 sept: feestelijke dag, sleuteluitgifte /huurcontract nieuwe woning

Hoe zag Blokje Om eruit?

Benieuwd hoe het er op de bouwplaats aan toe ging? Bekijk hieronder een filmpje van de bouw.

voor de sloop
voor de sloop
tijdens de sloop
tijdens de sloop
plaatsen casco
plaatsen casco
oplevering woningen
oplevering woningen