Op 27 juni ontstond er brand bij het appartementencomplex De Bommerij in Twello. Dankzij een alerte buurtbewoner was de brandweer snel ter plaatse. Desondanks heeft de brand een lange nasleep gehad. Gelukkig waren eind september alle werkzaamheden afgerond en waren alle bewoners terug op hun plek. Hierdoor kon de Nationale Burendag gevierd worden met alle bewoners bij een goed verzorgd appartementencomplex.

Spiritus in kruipruimte
De brand in juni is ontstaan doordat één van de bewoners mieren wilde bestrijden met spiritus. Deze is in de kruipruimte gelekt. Nadat de spiritus vlam had gevat, is er brand ontstaan in de kruipruimte en in de spouw van het appartementencomplex.

Tijdelijk ander onderdak
Door de enorme hitteontwikkelingen was er veel schade. Zes appartementen waren tijdelijk niet bewoonbaar. Dat betekende dat bewoners tijdelijk ergens anders naar toe moesten. De eerste nacht werd geregeld door Salvage. Daarna moesten bewoners dit zelf organiseren op basis van hun inboedelverzekering. IJsseldal Wonen heeft de bewoners hier, waar nodig, bij geholpen.

Herstelwerkzaamheden
Nadat de brandweer het gebouw had vrijgegeven, is IJsseldal Wonen samen met de verzekeraar aan de slag gegaan. Als eerste zijn nieuwe metingen uitgevoerd. Hieruit bleek dat er een te hoge concentratie blauwgas in de kruipruimte zat. Hierdoor kon men niet aan de slag met de herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld de riolering. Nadat de kruipruimte veilig was, zijn de werkzaamheden voortvarend opgepakt. Zowel in de appartementen als aan de gevel zijn werkzaamheden uitgevoerd. Dat was een hele klus, zeker gezien het warme zomerweer. Het geduld van de bewoners werd dan ook danig op de proef gesteld. Inmiddels zijn de bewoners alweer een even terug op hun eigen plek.

 

Tips

 

  • Wees zorgvuldig met bestrijdingsmiddelen en ander brandbaar materiaal. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Controleer uw inboedelverzekering. Tijdelijke woonruimte bij brand wordt door hen vergoed en niet door de woningcorporatie. Wanneer de dekking onvoldoende is, kunt u voor onverwachte kosten komen te staan.