Wat gaan we doen?

 

 

Duurzaamheid: hoe staat het ervoor?
Er zijn veel vragen over het verduurzamen van de woning. Wij vertellen u graag over onze plannen en wat die voor u betekenen.

Wat hebben we gedaan?
De afgelopen jaren hebben we 400 woningen verduurzaamd, 100 per jaar. We plaatsten ook op 150 woningen zonnepanelen.
Daarnaast hebben we onze woningen op het gebied van duurzaamheid in kaart gebracht en een aanpak bedacht. Dat was lastig, want de wetgeving veranderde steeds.


Wat gaan we doen?
Alle woningen hebben een energielabel A, B, C, D, E,F of G. Dit laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met label A is het meest energiezuinig en met G het minst. Onze aanpak om woningen te verduurzamen gaat uit van een bepaalde volgorde, waarbij we beginnen met de woningen die het slechtst geïsoleerd zijn.

Voor 2028 verduurzamen we: woningen met een E,F en G Label

Voor 2030 verduurzamen we : woningen met een D label

Vanaf 2030 verduurzamen we: de woningen met een A,B en C label


Wilt u weten welk label uw woning heeft?
Kijk dan op: www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel
 

Kaart en planning
In februari 2023 heeft u van IJsseldal Wonen een kaart ontvangen over verduurzaming. Hierin staat, net als op deze pagina, dat dit afhankelijk is van het energielabel van de woningen.
We kunnen u nu nog geen exacte planning geven wanneer u aan de beurt bent. We nemen ruimschoots voor die tijd contact met u op.

Zonnepanelen
Vanaf 2023 voorzien we circa 300 woningen per jaar van zonnepanelen. Dit pakken we ook zoveel mogelijk per straat of gebouw aan. Uiterlijk 2030 zijn dan alle woningen, waar het mogelijk is en wie dat wil, voorzien van zonnepanelen. Zodra uw woning aan de beurt is, nemen wij ruim van tevoren contact met u op.

Energiecoaches

Inwoners van de gemeente Voorst en gemeente Lochem kunnen een energiecoach inschakelen voor een gratis gesprek over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning.

De energiecoach helpt bewoners in de gemeente Voorst en Lochem een stap verder met energiebesparingsmogelijkheden in hun huis. “Door het gezamenlijk invullen van de huisscan wordt er zichtbaar welke besparingsmogelijkheden geschikt zijn per situatie. Ook krijg je inzicht in je energieverbruik.”

Onze energiecoaches - EnergieRijk VoorstEnergieRijk Voorst

Energiecoach - gemeente Lochem

 

 

 

 

Veel gestelde vragen

Heeft uw woning label DEFG dan bent u voor 2030 aan de beurt.

Heeft uw woning label ABC dan bent u na 2030 aan de beurt.

Een exacte planning kunnen wij u nu niet geven. We nemen ruimschoots voordat u aan de beurt bent contact met u op.

Helaas kunnen wij niet aan individuele verzoeken voldoen. Wij pakken de verduurzaming op per straat of complex. Zodra u aan de beurt bent nemen we contact met u op.

Het kan zijn dat het energielabel van uw woning nog niet is geactualiseerd. Het label is nog niet  aangepast na de laatste verduurzaming. Wij pakken dit zo snel mogelijk op.

 U kunt kijken op onze website als u inlogt op mijn ijsseldal wonen en op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel

 

De berekeningen zijn meerdere keren aangepast, de labels die bijvoorbeeld 10 jaar geleden zijn toegekend, zijn anders dan nu.  Een label is afhankelijk van heel veel factoren. Dat kunnen wij u helaas niet makkelijk uitleggen. Dat ligt bij de overheid.

U kunt kijken op :Energielabel woning | Energielabel woningen en gebouwen | Rijksoverheid.nl 

Dat kunt u doen. Ik moet u helaas wel vertellen dat het herzien van het label geld kost en geen invloed heeft op, het wel of niet, of tempo van verduurzamen van uw woning door IJsseldal Wonen. Wij gaan uit van de huidige labels en plannen het verduurzamen per straat of huizenblok in.

We kunnen dit voor u nakijken en zien of dit klopt.

Het is helaas niet mogelijk om het zelf op te pakken. IJsseldal Wonen plant de duurzaamheidsmaatregelen per straat of huizenblok in. Zodra u aan de beurt bent nemen wij contact met u op. Zie ook de uitleg op deze webpagina over de aanpak van IJsseldal Wonen.

IJsseldal Wonen plaatst op alle woningen waar het mogelijk is voor 2030 zonnepanelen. Zodra u aan de beurt bent nemen wij contact met u op.

Het kan zijn dat het aan uw gasmeter ligt. Komen de meterstanden op uw jaarafrekening of eindafrekening overeen met de meterstanden op uw meter? En weet u zeker dat uw hoge verbruik niet komt door bijvoorbeeld een verandering in uw huishouden?
Het is mogelijk dat uw gasmeter of elektriciteitsmeter uw verbruik niet goed meet. Vraag uw netbeheerder te onderzoeken of de slimme meter goed werkt. Dit noemen wij ijking. De netbeheerder schakelt voor dit onderzoek een onafhankelijke partij in. De kosten hiervoor moet u zelf betalen. U krijgt deze kosten terug van de netbeheerder als de slimme meter inderdaad niet goed blijkt te werken.

Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van uw meter en het energietransport tot aan uw meter. Uw energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van uw energie en de facturen.

Bewoners kunnen een aanvraag indienen bij de Gemeente.  Zij zetten dan laadpalen in de wijk.
De gemeente gaat niet akkoord met draden over de stoep. Dit in verband met struikel- en/of stroom gevaar.

Wij kunnen de aannemer langs sturen voor het beoordelen van het tochtprobleem.

U kunt ook altijd een energiecoach raadplegen

Zie Energiecoach - gemeente Lochem

En Energiecoach - EnergieRijk VoorstEnergieRijk Voorst

U kunt dit melden bij IJsseldal Wonen, we kijken voor u wanneer dit vervangen gaat worden.

Neem contact op met mevrouw Tjeerdsma. Zij is onze incassoconsulent en denkt met u mee.

Inwoners van Lochem kunnen ook terecht bij B€l  Budgetadviescentrum » Welzijn Lochem
Inwoners van de gemeente Voorst bij maatschappelijk Netwerk Voorst Schuldhulpverlening | Gemeente Voorst

Kijk op www.milieucentraal.nl . Hier staan alle tips op een rijtje.