Woning ruilen

Zoekt u een andere woning? Misschien is woningruil de oplossing! Via woningruil verhuist u zonder dat u met inschrijftijd reageert op vrijkomende woningen. Ruilen kan met een andere huurder, ook als deze huurder buiten de gemeente Voorst of Lochem woont. U ruilt van huis, in de staat zoals de woningen op dat moment zijn.

Hoe kan ik van woning ruilen?

Wanneer u een andere huurwoning wilt, gaat u zelf op zoek naar een ruilpartner.  Het maakt niet uit wie de eigenaar van de woning is. Dat kan een corporatie of een particuliere verhuurder zijn. U hoeft niet ingeschreven te staan als woningzoekende. Zoek bijvoorbeeld via www.woningruil.nl of laat een briefje achter in de supermarkt. U kunt ook een advertentie in de woningruilmap op het kantoor van IJsseldal Wonen plaatsen.

Aanvragen woningruil

Heeft u een ruilpartner gevonden? Dien dan samen een verzoek in via het aanvraagformulier. IJsseldal Wonen beoordeelt de woningruil. Wij toetsen de volgende punten:

 • Het inkomen (passend toewijzen) en de huishoudgrootte gekoppeld aan het beleid van woonruimteverdeling
 • Het woonverleden. Denk aan huurbetaling, gebruik woning en woongedrag
 • Of er geen sprake is van schijnruil

Akkoord woningruil

Als u akkoord krijgt, wordt er een afspraak gemaakt voor het tekenen van de huurovereenkomst. U bepaalt zelf op welke dag u gaat ruilen. De huurprijs wijzigt vanaf het moment van ruilen.

Woningopname

Wij komen langs voor de opname van de woning. De opzichter komt de woning inspecteren. De ruilpartner moet aanwezig zijn. Wij vertellen hoe de woning moet worden opgeleverd. Er wordt verteld welke zaken u mag laten overnemen door de ruilpartner. De vertrekkende huurder zorgt dat woning schoon en leeg wordt opgeleverd.

Veelgestelde vragen

Nee, u zoekt zelf een kandidaat om mee te ruilen. Heeft u een kandidaat gevonden? Dien dan samen een verzoek tot woningruil in.

Nee, uw inschrijving als woningzoekende wordt niet gebruikt bij woningruil.

Er wordt rekening gehouden met de volgende punten:

 • De nieuwe woning is passend wat betreft huurprijs en huishoudgrootte (passend toewijzen)
 • Het afgelopen jaar is er geen sprake geweest van huurachterstand
 • Ruilpartner van andere verhuurder levert verhuurdersverklaring in
 • Inkomensregistratieformulier belastingdienst inleveren
 • Beide woningen zijn goed bewoonbaar
 • Huurders accepteren de woning in huidige staat
 • Beide partijen wonen minimaal 2 jaar in huidige woning voorafgaand aan de woningruil
 • Na ontvangst van het woningruilverzoek wordt u uitgenodigd voor een gesprek om uw motivatie om te ruilen toe te lichten
 • Het nieuwe huurcontract is voor de periode van minimaal 1 jaar.

Nee, u zoekt zelf een kandidaat om mee te ruilen. Heeft u een kandidaat gevonden? Dien dan samen een verzoek tot woningruil in.

De opzichter vertelt tijdens woningopname welke goederen overgenomen mogen worden. De nieuwe huurder is niet verplicht om zaken over te nemen. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd en ondertekend. Eventuele overname gaat buiten IJsseldal Wonen om.

Ja, de huurprijzen worden aangepast en kunnen hoger of lager worden.

De woning moet schoon worden opgeleverd. Eventuele overnames door de ruilpartner mogen achterblijven in de woning. De ruilpartner accepteert de woning in de huidige staat. De ruilpartner is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin en eventuele bomen.

Als het inkomen en/of de huishoudgrootte niet passend is bij de huurprijs, er sprake is geweest van huurachterstand, van woonfraude of van woonoverlast. Of als er sprake is van schijnruil. Ook als de woning op nominatie staat voor sloop of verkoop, gaat de woningruil niet door.