We vroegen het aan Paul Heikoop, woonconsulent. IJsseldal Wonen verduurzaamt samen met Nijhuis ruim 500 woningen van energielabel D, E, F en G naar label A tussen nu en eind 2028. We zijn onlangs gestart bij de eerste woningen. Paul: “De meeste huurders reageren enthousiast! Dat geeft veel vertrouwen voor het hele project.”
Zelf inplannen
Paul vertelt hoe we te werk gaan. “Eerst hebben we de lijst met ruim 500 woningen bekeken en daarin een selectie gemaakt. De eerste 87 woningen heeft uitvoerder Niels al ter plekke bekeken. En vervolgens hebben we een overzicht gemaakt welke werkzaamheden per woning gedaan moeten worden om label A te halen. De betreffende huurders kregen van mij een brief met uitleg en een uitnodiging om via een app de werkzaamheden in te plannen.” In dit project is er voor gekozen om huurders zoveel mogelijk zelf aan het roer te laten. “We hebben de werkzaamheden in onderdelen ‘opgeknipt’ en mensen plannen zelf in wanneer ze deze uitgevoerd willen hebben. De mensen die vragen hebben of niet zo goed met een app overweg kunnen, help ik telefonisch of ik ga bij ze langs.”
Tevreden
De werkzaamheden verschillen per woning, maar zijn grofweg in vier onderdelen in te delen: dakisolatie, gevelisolatie, bodemisolatie en ventilatiesysteem. “Waarbij gevelisolatie bestaat uit muurisolatie en nieuw glas,” vertelt Paul. “Het voordeel van deze werkwijze is dat bewoners zelf kunnen bekijken wanneer het hen uitkomt en je dus niet door ons opgelegd krijgt wanneer we de woning gaan aanpakken.” Hij en zijn collega’s zijn erop gebrand om de werkzaamheden zo goed mogelijk te doen en naar tevredenheid van de huurders. “We komen meerdere keren terug, dus dat maakt ons extra gemotiveerd om het zo goed mogelijk te laten verlopen.”
Fijner in huis
Paul vindt het erg leuk om de persoonlijke gesprekken met de huurders te voeren. “Is er een vraag of probleem, dan denk ik graag mee en probeer een oplossing te vinden.” Onlangs werd hij gebeld door een huurder die eerst niet mee wilde doen, maar door de goede ervaringen van zijn buren alsnog meedeed. “Dat vind ik echt geweldig,” aldus Paul. “En natuurlijk als mensen na een half jaar laten weten dat het echt fijner in huis is geworden!” Tot slot wil hij nog een misverstand uit de weg helpen: “Het verduurzamen leidt niet tot huurverhoging. En is jouw woning aan de beurt, dan krijg je vanzelf bericht!”