Mevrouw Willie Bergman-Kolkman (75) woont in Twello en kreeg van IJsseldal Wonen een isolatievoorstel voor haar woning toegestuurd. “Dan gaan we daarna altijd bij de mensen op huisbezoek, maar nu in de coronatijd gaat dat net even wat anders,” vertelt Claudia Hoogerman van IJsseldal Wonen. Ze hield zich tijdens het bezoek netjes aan de coronamaatregelen, zo heeft ze handschoentjes aan. Mevrouw Bergman: “We zaten op afstand van elkaar, gaven elkaar geen hand en Claudia heeft zelf foto’s gemaakt van de situatie in huis, ook boven.”

Volhouden
De eerste tijd vanaf de lockdown heeft mevrouw Bergman als eenzaam ervaren. “Mijn vriend in Ede ging net voor alles op slot ging naar een verzorgingshuis. Ik mocht niet bij hem op bezoek, alleen via videobellen hadden we contact. De zangvereniging was afgelast en ik Rummikub één keer in de week, dus dat ging ook niet meer door. Vorige week zijn we weer begonnen met Rummikuppen op gepaste afstand van elkaar. Met vriendinnen eet ik één keer in de maand, dat is nu gelukkig ook weer doorgegaan, gezellig. Natuurlijk kon je elkaar wel bellen en klessebessen. Bij mijn buren deed ik een kaartje in de bus met ‘effe volhouden’. Ik bleef positief. Ik was lekker in mijn voor- en achtertuin bezig. Niet getreurd hoor, er zijn ergere dingen.”

Isolatiemaatregelen

“Ik heb het voorstel bekeken en ik dacht ‘ik slaap niet boven, dus ik doe alleen de spouwmuur- en de bodemisolatie en dan laat ik de dakisolatie zitten’, vertelt mevrouw Bergman. “Claudia heeft me alles heel duidelijk uitgelegd. Zij liet ook bijvoorbeeld blokjes isolatiemateriaal zien. Ook vertelde ze dat je door de dakisolatie juist veel energie kunt besparen.” Voor de werkzaamheden beginnen moet één kant van de zolder leeg gemaakt worden. Mevrouw Bergman ziet daar geen probleem in: “Daar kan mijn zoon wel mee helpen.”

Persoonlijk
Claudia herkent de bezwaren van mevrouw Bergman. “Mensen zeggen dan ‘ik kom nooit boven’. Maar ik leg ze uit dat er ’s winters veel warmte verloren gaat via zo’n groot oppervlakte als het dak. En ’s zomers komt er veel warmte binnen. Bovendien staat er op zolder vaak ‘een heel leven’. Daar zien mensen ook wel tegenop om dat te verplaatsen. Het is fijn dat we mensen daarvoor de tijd geven.” IJsseldal Wonen besteedt aandacht aan de persoonlijke situatie van bewoners. “Ik vind het belangrijk dat we uitleg kunnen geven en waar mogelijk maatwerk kunnen bieden. Om bewoners de vrijheid te laten voelen om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen de maatregelen.”

 

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief van juli 2020 van IJsseldal Wonen. Wilt u de nieuwsbrief voortaan ook ontvangen? Klik dan op deze link.