De verhuurderheffing passeert deze week de 10 miljard! Geld dat woningcorporaties niet kunnen besteden aan nieuwbouw, verduurzaming of betere wijken. Veel geld van huurders gaat naar de Belastingdienst. Op een speciale teller van de brancheorganisatie kun je zien hoeveel geld er al is geint via de verhuurderheffing, je vindt de actuele stand hier.

Op die manier blijven we als woningcorporaties aandacht vragen voor de enorme bedragen die nu naar de Belastingdienst gaan in plaats van naar de huurder, en druk uitoefenen op afschaffing van deze achterhaalde belasting. Ook IJsseldal Wonen doet mee aan deze actie.

“Wij staan voor betaalbaarheid en kwaliteit”, aldus Yolanda Winkelhorst, directeur-bestuurder van IJsseldal Wonen. “De jaarlijkse heffing was vorig jaar € 2,4 miljoen. Daarvoor hadden we ook 100 woningen kunnen isoleren. Goede isolatie draagt bij aan lagere woonlasten en een lagere co2 uitstoot.  Een win-win voor onze huurders én het milieu.”

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. 

 

De teller op 18-6-2020
De teller op 18-6-2020